Spouwmuurisolatie, goedkoop en effectief

Standard

De spouw is de holte tussen de binnen- en de buitenmuur. Hier verlies je doorgaans een boel warmte en door deze te isoleren houd je die kostbare warmte binnen en kan je veel kosten op je energierekening besparen. Het uitvoeren van een spouwmuurisolatie gaat als volgt te werk. Eerst worden er een aantal gaten in de muur geboord waar een slang op wordt aangesloten. Via deze slang wordt schuim, piepschuim, steen- of glaswol in de muur gespoten totdat de spouw gevuld is. Zo heb je dus geen holle ruimte meer en blijft de warmte binnen en de kou buiten.

Hoeveel kost het isoleren van de spouw?

De spouwmuurisolatie prijs ligt vergeleken met de andere manieren van isoleren zeer laag. Dit komt omdat het uitvoeren ervan niet arbeidsintensief is en de klus dus snel geklaard is. De materialen die gebruikt worden zijn ook laag in prijs. En omdat er alleen gaten in de muren geboord worden en er dus geen grote ingreep plaatsvindt zijn de kansen op extra kosten nauwelijks aanwezig. De gemiddelde kosten van het uitvoeren van een spouwmuurisolatie, inclusief materialen, arbeidskosten en BTW zijn gemiddeld €15 per vierkante meter. Dit kan enigszins uiteenlopen en is afhankelijk van je aannemer.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Behalve dat dit type van isoleren dus erg goedkoop is, is het toch zeer effectief. Omdat je het probleem direct aanpakt kan je per jaar in een gemiddelde woning tot €500 terugverdienen op je energierekening. Ook is er weinig impact op je woning en hoeven er geen grote verbouwingen aan te pas komen.

Vraag naar de subsidie

Een manier om je rekening nog lager te maken is door te vragen aan je gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie op de arbeidskosten. Dit zou betekenen dat de BTW naar beneden gaat van 21 procent naar 6 procent. Omdat dit vaak het grootste kostenplaatje is, kan dit flink wat geld besparen. Wil je je huis isoleren? Dan is spouwmuurisolatie zeker de moeite waard.